http://katalogs.lv/plavinu-novada-dome
Pļaviņu novada dome
Noslēdzies apvidus motokross Pļaviņās
2013-09-26

Sestdien, 21. septembrī, Pļaviņās notika pirmais apvidus motokross. Pasākumu organizēja "Jūrmalas delveri" - motosporta entuziasti no Jūrmalas un Pļaviņu vietējā biedrība „Sporta klubs „Juko””.

 

 Pēdējais atmiņā palikušais motokross Pļaviņās noticis ap 1960. gadu, kad trase bija līdzās Bāru kalna kapsētai. Juču mežos trase, kurā notika sacensības, tika izveidota 2007. gadā. Entuziastu trūkuma un finansiālu apstākļu dēļ trases izveide neturpinājās. Jūrmalas moto kluba „Jūrmalas delveri” dalībnieki, izmēģinot un novērtējot trasi un tās izvietojumu, izteica priekšlikumu Normundam Jukšam sarīkot sacensības tepat Pļaviņās ar mērķi atjaunot motosporta tradīcijas novadā un iesaistīt jaunos motobraucējus organizētās nodarbībās. Sacīkšu distance tika izveidota pa apkārtējiem mežiem, "Balto bērzu" trasi un sporta kluba "Juko" motokrosa treniņu trasi, kas atrodas pie Lukoil benzīntanka. Kopējais apļa garums 12 km, dalībniekiem bija jāveic divi braucieni, katrā nobraucot trīs apļus pēc iespējas īsākā laikā. Piedalījās vairāki desmiti dalībnieku, kas tika sadalīti šādās klasēs:

  • sporta klase (krosa un enduro motocikli līdz 650 cc);
  • ielas enduro klase (ielas enduro motocikli ar jaudu virs 600 cc);
  • retro sporta klase (krosa motocikli ar gaisa dzesēšanas sistēmu, kas ražoti pagājušajā gadsimtā);
  • ielas retro klase (standarta ielas motocikli, ražoti pagājušajā gadsimtā);
  • ķīniešu klase (Ķīnā ražoti motocikli);
  • 4x4 kvadraciklu klase;
  • 4x2 kvadraciklu klase.
Sacensību rezultātus skatīt šeit.
Pasākumu atklāja vecākais sacīkšu dalībnieks, motokrosa vecmeistars, 76 gadus vecais pļaviņietis Rihards Rode. Sirmais vīrs pirms karoga pacelšanas novilka cepuri un pagriezies pret dalībniekiem noteica : "Dievs svētī Latviju, es jau 60. gados zināju, ka reiz startēšu zem brīvās Latvijas karoga!” Pēc īsas instruktāžas sacensību dalībnieki, trases veidotāja Normunda Jukšas vadībā izbrauca vienu apli, lai iepazītu distanci un apzinātu šķēršļus, kādus būs jāpārvar. Pasākums izdevās ļoti labi – bija vairāk dalībnieku kā cerēts, piedalījās daudzi pļaviņieši, kas ieguva godalgotas vietas. Sacensību tiesāšanā palīdzēja pensionāru biedrības „Ābeļziedi” biedres. Trasē sagatavošanā ir ieguldīts liels darbs un ir iecere to izmantot arī ziemas motokrosā, tāpat trases var izmantot skriešanas, orientēšanās un slēpošanas nodarbībām. Trases atjaunošana Pļaviņās ir piemērs entuziastu sadarbībai. Jūrmalniekiem, kuriem iespējas izveidot savu trasi kūrortpilsētā ir praktiski nereālas, ideja par trases atjaunošanu šķita gana traka, lai ziedotu idejai pēdējo vasaras nedēļu nogales un dotos pļaviņiešiem palīgā atjaunot trasi. Sacīkšu dienā apritēja tieši divi mēneši no idejas dzimšanas. Paldies ir jāsaka tiem zemju īpašniekiem, kas atļāva distanci nospraust caur viņu īpašumiem. Sacīkstes nebūtu izdevušās, ja nesavtīgu palīdzību nebūtu snieguši vietējie Pļaviņu iedzīvotāji, pensionāru klubs "Ābeļziedi", ārsts Vilnis Vītols, paldies Pļaviņu novada domei un tās vadītājai Guntai Žildei. Paldies sakām arī Giedrei Zvirgzdiņai par strādnieka piesaistīšanu. Īpašs paldies SIA „Pļaviņu DM” par iebraucamā ceļa izveidi, un protams, visiem dalībniekiem un skatītājiem, kas atbalstīja motosporta atgriešanos Pļaviņās. Jācer, ka šis nebūs vienīgais motokross Pļaviņās un jau ziemā motosportisti pulcēsies uz ziemas motokrosu, lai priecētu sevi un skatītājus.

Atpakaļ


© Katalogs.lv, 2008 - 2023. Visas tiesības aizsargātas / Tālrunis 20300103, e-pasts: info@katalogs.lv

Šīs datu bāzes, tās daļas vai datu bāzē iekļautās informācijas, vai informācijas
daļas pavairošana vai izplatīšana jebkādā formā stingri aizliegta.

Tāpat arī ir aizliegta lejupielāde automātiskā režīmā