http://katalogs.lv/bauskas-novada-pasvaldiba
Bauskas novada pašvaldība
Bauskā ieradies ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos   
Bauskā ieradies ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos
2013-09-20

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecības pārstāvji: Duglass Deividsons (Douglas Davidson) – ASV Īpašais sūtnis holokausta jautājumos, Mollija Montgomerija (Molly Montgomery) – Politikas un ekonomikas nodaļas vadītājas vietniece, Kristīne Sprice – Politikas speciāliste, 19.septembrī viesojās Bauskas novada domē, lai tiktos ar Bauskas novada domes priekšsēdētāju Raiti Ābelnieku. Sarunas tēma – ebreju piemiņas monumenta būve un ar to saistītie jautājumi.

Duglass Deividsons Latvijā ieradies savā trešajā vizītē, taču ārpus Rīgas un Jūrmalas devies pirmo reizi.  Vizītes laikā viņš plānojis tikties ar Saeimas deputātiem, vietējo pašvaldību, tai skaitā Bauskas, pārstāvjiem, kā arī ar Latvijas Ebreju kopienas pārstāvjiem.

Deividsona kungs vēlējās noskaidrot,  kā norit darbs pie ebreju piemiņas monumenta būves.  Viņš uzsvēra, ka ieradies nevis lai kritizētu, bet izprastu radušos situāciju un vajadzības gadījumā palīdzētu to risināt, sniedzot padomu un nepieciešamos kontaktus.

R. Ābelnieks skaidroja pašreizējo situāciju, kādēļ deputāti nav atbalstījuši Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes piedāvāto monumenta projektu. Eksperti ir atzinuši, ka šāda apjoma monuments neiekļautos Bauskas vecpilsētas ainavā un ieplānotā uzstādīšanas vieta tam nav piemērota.

Pašvaldība piedāvājusi divus variantus: veidot piemiņas vietu citādāku -  izstrādāt jaunu projektu, kas iekļautos pilsētvidē, vai piemiņas monumentu tādā izpildījumā, kā to vēlas Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome, pašvaldība piedāvājusi celt citur – nevis sinagogas vietā, bet vecajos ebreju kapos Biržu ielā.

Priekšsēdētājs uzsvēra, ka šāda apjoma tēlniecības projektam ir nepieciešams rīkot konkursu, kurā izvēlētos labāko variantu. Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome piedāvājusi izveidot ekspertu komisiju, kuras sastāvā būtu 5 padomes pārstāvji un tikai 1 pārstāvis no Bauskas novada pašvaldības. R.Ābelnieka priekšlikums ir veidot izvērtēšanas komisiju 10 cilvēku sastāvā, no kuriem 5 būtu  Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes biedri un 5 - dažādu jomu speciālisti (arhitekts, vēsturnieks u.c.) no Bauskas novada pašvaldības puses.

D.Deividsons atzina, ka situācija ir sarežģīta, un piekrita, ka būtiski ir atrast abām pusēm pieņemamu risinājumu.  „Ja izdotos atrast veiksmīgu risinājumu, tas būtu ieguvums Bauskas pilsētai, jo papildinātu vecpilsētas ainavu un piesaistītu tūristus,” secināja īpašais sūtnis.

Deividsona kungs vēlēja domes priekšsēdētājam Raitim Ābelniekam, lai ar kopējiem spēkiem šo jautājumu izdodas atrisināt.


Lelde Podniece,
sabiedrisko attiecību speciāliste


Atpakaļ


© Katalogs.lv, 2008 - 2023. Visas tiesības aizsargātas / Tālrunis 20300103, e-pasts: info@katalogs.lv

Šīs datu bāzes, tās daļas vai datu bāzē iekļautās informācijas, vai informācijas
daļas pavairošana vai izplatīšana jebkādā formā stingri aizliegta.

Tāpat arī ir aizliegta lejupielāde automātiskā režīmā